loader image

A plecat la cele veșnice domnul profesor universitar dr. fizician Constantin-Marin ANTOHI

Colectivul Facultății de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului anunță trecerea în neființă a profesorului universitar dr. fizician Constantin-Marin ANTOHI, membru fondator al Societății Inventatorilor din România (SIR).
Profesorul universitar dr. fizician Constantin-Marin ANTOHI, fost cadru didactic la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului, a încetat din viață în data de 10 octombrie 2021, la vârsta de 79 de ani. Constantin-Marin ANTOHI s-a născut la data de 29 iulie 1942, la Cernăuți, Ucraina.
Pe parcursul activității sale profesionale, în perioada 1969-1981 a fost profesor de fizică, iar în perioada 1981- 1982 a fost șef de departament Aparatură Hidro-Meteo și Telecomunicatii, Direcția Apelor Prut-Iași. În perioada 1974 – 1976 a fost profesor cooperant, Conakry, Republica Guineea, prin predarea cursurilor de fizică la colegiul C.E.R. 2eme cycles. Din anul 1991, a început activitatea de cadru didactic universitar, ca șef de lucrări la Facultatea de Hidrotehnică și a avansat profesional până la gradul de profesor universitar, fiind membru al Departamentului de Amenajări și Construcții Hidrotehnice până în anul 2010.
Pe parcursul carierei academice, profesorul universitar dr. fizician Constantin-Marin ANTOHI a avut realizări remarcabile în activitățile didactice și științifice, fiind unul din cei mai de seamă reprezentați ai școlii de inventică ieșene. S-a remarcat ca un om mereu dornic de perfecționare, cu o profundă devotare pentru îmbunătățirea calității vieții prin cele peste 100 de invenții pe care le-a brevetat.
În anul 1990 a fost unul din membrii fondatori ai Societății Inventatorilor din Romania, ocupând funcția de președinte din anul 2000 pana la momentul dispariției dintre noi. A organizat și participat la nenumărate saloane și târguri de inventică, fiind premiat cu zeci de medalii și premii pentru invențiile sale.
Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului deplânge plecarea dintre noi a omului și profesorului Constantin-Marin ANTOHI, exprimând adânca tristețe și transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!